Oikeastaan tämä on vastaus kysymykseen, jonka esperanto herätti henkiin...

Esperantosta kotoisin<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Lingvo Internacia eli esperanto on itse asiassa puolalainen tuote, sillä silmälääkäri Ludoviko Zamenhof oli polakki. Kiva että  polakkiudestaan huolimatta hän valikoi tekokieleensä perusteet yleiseurooppalaisittain ( kehittyneimmästä eli vanhimmasta) parhaiten kommunikatiivisesti toimivasta kieliaineksesta ja päätyi muun muassa sananjohto-oppiin, joka on ainutlaatuista esimerkiksi suomen kielessä; siinä sanoja voidaan johtaa määrättömästi ns "juurisanoista" lisäämällä niihin etu- tai jälkiliitteitä. Esimerkiksi esperantossa rido = nauru, ridi = nauraa, rideti = hymyillä, ridegi = hohottaa, ekridi = purskahtaa nauruun jne. Tälläisen kielen sanasto on rajaton. Myös itse kielellä on silloin "juuri", joka kuin käymistuotteena luo kaiken kattavan ja kaikkeuden täyttävän kielellisen "taikinan". Tuo käsitesymboleja pursuva taikina toteuttaa niitä mielikuvia, joita kielen ymmärtäjillä kypsyy päässään. Leipomo on siis tuotantolaitoksen lisäksi havaijilainen seremoniamestari.

Mutta kielen rakenteella on puutteensakin: Mikään foneemikoodinen kieli ei vastaa mentaalia kieltä käsitteineen. Kommunikoidakseen ihminen joutuu koodaamaan käsitesymboleja eli foneemikoodisia sanoja lauseiksi tavalla, joka  vastaa aivojen mentaalista toimintaa vain osittain. Tiede onkin hakenut universaaleja kielellisiä ominaisuuksia ja jopa geneettisesti periytyvää kielioppia tavoitteena ymmärtää miten koodaus kommunikoinnin kielten ja mentaalisen "kielen" toiminnan välillä tapahtuu - mutta   

 

Zamenhofin tavoitteena, kuten lukuisten muidenkin keinotekoisten kielten keksijöillä, oli luoda ilmaisumuoto joka olisi eksakti, käsitteiltään tarkasti määritelty ja silti kaiken inhimillisen elämän kattava - kuin laajennettu matematiikka, jolla nykyisin pyritään määrittelemään ja kuvaamaan maailman niitä osia mihin muut kielet eivät sovellu liian epämääräisinä käsitteistöltään tai jotka ovat mittakaavaltaan ihmiselle "käsittämättömiä".

 

Abstraktin käsitteistön omaavan kielen perusteellahan ihminen luokittelee itsensä paitsi rationaaliseksi ja loogiseksi, myös ainutlaatuiseksi eliöksi ja jopa kaikkea johtavaksi ja hallitsevaksi lajiksi tällä avaruusaluksellamme, jolla kiidämme ja kiepumme yhdessä kaiken muun "orgaanisen ja epäorgaanisen" mössön kanssa. Kuitenkin valtava osa sekä maailmankaikkeuden makro- että mikro-osaa on täyttä hepreaa ihmiselle - ja menee vielä vuosituhansia ennenkuin ihmislajin edustajaa voi ajatella toimivaksi kaikkivaltiaaksi - siis keksimänsä jumalan kuvaksi.

 

Esperantosta huolimatta minä olen kuitenkin hiukan huolestunut siitä että ihmiset yhä vain urbanisoituvat = kaupunkilaistuvat, joka tapahtuma ilmentää globaalissa kuvassa sitä, että lajimme alkaa turvautua omaan massaansa - ei intelligentsiaansa. Näyttää siltä, että ihmisen uho on ottamassa muotoja, jotka ovat tyypillisiä itsetuhoisille siinä vaiheessa, jota todella tarvitaan harakirin toteuttamiseen;

 

kun mikään kielellinen viesti ei enää riitä. 

Ratatosk

os: Hevonperse