Jokelan koulukeskuksessa tapahtuneen jälkeen on keskusteltu tietysti siitä mikä sai Auvisen pojan tekemään tuollaista. Järjettömimmät syytökset ovat kohdistuneet kalastaja Linkolaan, Hitleriin, Staliniin, Nietzscheen ja yleisesti vain filosofiaan ja erilaisiin aatteisiin. Syitä on haettu sieltä sun täältä enimmäkseen näkemättä sitä mikä on kaikkein parhaiten näkyvillä; kysehän on itsemurhasta jonka tekijä "ottaa mukaansa" mahdollisimman monta ympärillään olevaa ihmistä. Hän vihaa etupäässä itseään mutta kohdistaa sen siihen ympäristöön josta on irtautunut, muuttunut yksinäiseksi ja jota uskoo vielä pystyvänsä manipuloimaan hankkimillaan keinoilla. Muut uhrit hän tarvitsee pelkonsa vuoksi, kuolema pelottaa eikä hän uskalla kohdata sitä yksin. Epätoivoinen teko johon ei kannata hakea perustetta lainkaan noista edellä mainituista osoitteista. Merkittävin tekijä onkin yksin jääminen tietyssä kehitysvaiheessa.

Jokainen miespuolinen keskivertoälykäs ihminen muistaa itsensä kyseisessä iässä. Sen miten olisi voinut vaikka siirtää maapalloa jos siinä olisi kahvat. Useimmat senkin miten itsetuhoiset ajatukset vaivasivat jossakin elämänvaiheessa. Uho ja oman voiman tunne on tuossa iässä päällimmäisenä. Kun kuuntelee määrättyä "nuorisomusaa" tai seuraa jalkapallohuligaanien tai katujengien tekemisiä voi ymmärtää miten ihmispää ei tietyssä iässä toimi niinkuin se toimii vasta aikuistuttuaan. Sanotaan myös, että joukossa tyhmyys tiivistyy mutta ennen tiivistymistään teoiksi on se aina vain kahden korvan välissä yksittäisenä ideana. Kun tuollainen idea päästetään pyörimään siellä tarpeeksi pitkään seuraa psykoosi ja ahdistus josta ei yksin enää selviä.

Muinaisilla viikingeillä oli tapana vahvistaa näitä nuorten miesten berserkkisiä tuntoja kärpässienellä ja aikalaiskuvausten mukaan silloin piti pysyä kaukana ettei erkki päässyt lyömään kaveriaankin kuoliaaksi. Tärkeintä oli kääntää huomio oikea suuntaan. Jokelan tapauksessa kukaan ei ajoissa tätä älynnyt tehdä.

Sen sijaan yhteiskuntamme vahvistaa ja sallii yleisen huuman, joka valtaa ja vaikuttaa jokaiseen. Se esittää maailmankuvaa jota värittävät pelkistä onnettomuuksista mässäilevät uutislähetykset, sodat, nälänhädät ja taloudelliset takapajulat, energian kallistuminen ja maailman saastuminen sekä ilmastokatastrofit. Oman osansa luo myös elämänrytmin kiivas tahti ja tekniikka joiden vaikutuksista ei olla täysin selvillä.

Useimmilla on myös takanaan muutto maalta kaupunkiin tai ainakin ympärillään nopeasti urbanisoituva ihmisjoukko. Urbaani ympäristö on varsinkin suomalaiselle erityisen vaikea eikä sieltä löydy helposti pakopaikkaa taikka piiloa, jossa voisi rauhoittua tai vieläpä ympäröidä itsensä toisenlaisella informaatiolla. Kaupungissa ei helposti pääse "metsän rauhaan". Määrätyssä iässä oleva nuori mies on äärimmäisen altis ajautumaan tämän kaiken synnyttämään umpikujaan, josta ei pääse ulos kuin reiästä nimeltä berserkki. Yleensä ulospääsyaukon luo jengi tai joku harrastus, mutta ääritapauksessa ja varsinkin silloin kun nuori jää ja saa olla yksin erkkiys voi saada täysin järjettömiä muotoja.

Pers erkit ja berserkit onkin syytä hoidella hyvissä ajoin. Yhteiskunnallinen lähtökohta pitäisikin olla se, että yksinäiset berserkit ovat hoidettavissa siinä kuin joku rauhaa ja järjestystä vaarantava jengikin. Silti jotenkin perstuntumalla väittäisin että olemme tulleet taitekohtaan, jossa yleisesti jaetun informaation henkeen on syytä puuttua. Sitä en tiedä miten, mutta järjetöntä on altistaa kokonaisia sukupolvia tietotulvalle jonka pääasiallisin sisältö koostuu pelkistä negatiivisista uutisista.