Biologinen evoluutio on muutamassa vuosisadassa joutunut tappiolle ja korvautuu kiihtyvällä vauhdilla ihmiskeskeisellä kulttuurievoluutiolla. Kuten E.Karvonen aikoinaan Aamulehdessä esitetyssä artikkelissaan( http://www.uta.fi/~tierka/kultevol.htm ) esittää kiihdyttää internet "noogeneettistä" evoluutiota valtavasti. Geneettisen evoluution keinojen vähetessä ihmisen "korjaillessa" maailmaansa mukavammaksi itselleen on esiin työntynyt myös lajin sisäinen kulttuurievolutiivinen kilpailu siitä mikä maanosa, rotu tai kulttuuri nousee pinnalle ja mikä taas joutaa hävittää. Suomalaisessa keskustelussa jokunen vuosi sitten herätti keskustelua isä-Vanhasen biologiset sovellukset kulttuurievoluutioon, josta Hannu Virtanen etevästi kirjoitti Tieteessä Tapahtuu julkaisussa ( http://www.tieteessatapahtuu.fi/0804/virtanen.pdf ). Tällaiste rotu-meemien vaikutusta lienee tietoisesti vähennetty, mutta tietyt tahot osaavat käyttää niiden lisäksi edelleen muita vastaavia uskomuksia jotka liittyvät samaan memeettiseen ryppääseen, johon liittyy esimerkiksi positiiviseksi vielä koettu natiolismi. Tatu Vanhasen ajatukset eivät niinkään kiinnosta, mutta ne osoittavat, että ihmiset eivät ilmeisesti useimmiten näe meemien vahvaa vaikutusta eivätkä niiden todellista merkitystä lainkaan ja uskovat lujasti siihen, että kehityskulku on kaikenkaikkiaan "luonnollista", ikäänkuin ohjattua ilman ohjaajaa - ja fatalismi valtaa alaa ( ilman islamiakin).

Lääkkeeksi meemejä vastaan on keksitty ( Peter M. Senge; The Fift Discipline) "systeemiälyn"-käsite, josta mm Timo Ali-Vehmas kirjoitti mainion artikkelin

www.systemsintelligence.tkk.fi/esseet2005/ali-vehmas08042005V.doc . Mielenkiintoista systeemiälykkyydessä on idean samankaltaisuus zen-filosofian kanssa http://en.wikipedia.org/wiki/Anatta . (J.Sundqvistin artikkeli: http://www.systemsintelligence.tkk.fi/systeemialykirja2005/2005sundquist203-213 ). Mutta kuinkahan moni meistä ehtii ja pystyy unohtamaan minuutensa, tajuaa ettei vapaata tahtoa ole olemassakaan, ja luovuttaa vallan meemeille.